MENÜ

Tui-Na


A korábbi fejezetekben már ismertetett hagyományos kínai orvoslás a meridián elméleten alapszik, és ez vonatkozik a masszázs tudományára is. A kínai masszázsfajták között nincs olyan sarkalatos eltérés, mégis ezt a gyakorlatsorozatot érdemes külön ismertetni. Röviden egy ismétlés: a meridián elmélet azt tartja, hogy a testen végighaladó energiavonalak mentén haladó csí a kulcsa az egészséges életnek, és a megbetegedések nem a szervekből, csontokból, izmokból erednek, hanem ennek az életenergiának a megakadásából. A kínai orvoslás célja, ezeknek a diszharmóniáknak a feloldása és az energiaáramlás egyensúlyának visszaállítása.

A több mint 2000 éves kínai orvoslást a „Sárga császár” valódi nevén Huang-Ti rendszerezte és állította össze egy egésszé. Ennek része a gyógyfüvekkel, masszázzsal, akupresszúrával való gyógyítás. A Tui-Na gyakorlatsort is ekkor fűzték egészbe, és szinte változatlan formában maradt meg a mai napig is.

A Tui-Na vagy más néven An-Mo a meridiánokon haladva végez ütögetéseket, gyúrást, csipkedést, ujjnyomást, szorítást, csavarást vagy simítást. A tui-na tolást, markolást jelent, az an-mo nyomást, dörzsölést.

A meridiánokat ismertetve, egy másik alapvető kínai életelvet kell megérteni, ez pedig a Jin és Jang. Ez a Dao, a kettősség, a polaritás, az egymás nélkül létezni nem tudó ellentétpár. Lényege, hogy minden dolognak két oldala van, a nappal és az éjszaka, ég és föld, élet és halál, szép és csúnya stb. Mindkettőnek szüksége van a másikra, csak együtt alkotnak egészet. Minden, ami létezik, csak úgy képes fejlődni, ha átcsap önmaga ellentétébe. A Jin és Jang örökös változása ad egy harmadik minőséget, ez pedig az életet adó csí energia. A csít a Jin és a Jang egyensúlya tartja harmóniában.

Az emberi testben jobb és bal oldalt 6-6 főmeridián található, összesen tehát 12.

 

Belső vagy Jin meridiánok:

Tüdőmeridián

Lépmeridián

Szívmeridián

Vesemeridián

Szívburok-meridián

Májmeridián

Külső vagy Jang meridiánok:

Vastagbél-meridián

Gyomormeridián

Vékonybél-meridián

Húgyhólyag-meridián

Hármas melegítő meridián

Epehólyag meridián

 

A Tui-Na alapfogásai:

Nyomás: Ujjakkal, ujjpercekkel nyomás kifejtés az akupresszúrás pontokra

Masszírozás: Tenyérrel, tenyérgyökkel körkörös, állandó nyomás alatt végzett mozgás

Csipkedés: Hüvelyk- és mutatóujj hegyével erős nyomás kifejtés az akupresszúrás pontokra, de fájdalomküszöbre ügyelni kell, ne lépje át a masszőr

Ütögetés: Laza ökölbeszorított kézzel ritmusosan ütögetjük az adott területet

Szorítás: Hüvelyk-, mutató és középső ujjal fogunk össze nagyobb területet és összenyomjuk

 

A kínai akupresszúrát is tartalmazó masszázs-technikákról elmondható, hogy gyógyhatásuk megkérdőjelezhetetlen, de célja a gyógyítás, és előfordulhat, hogy egy-két akuponton történő munka során fájdalom vagy kellemetlen érzés támadhat. A gyógyulásért a fájdalmon is túl kell lépni.

 

vissza...

masszázs

 

kép


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hírek

 •  Egy kis zene:

   

  ________________________________

   

   

    Frissült az "Érdekességek" topik:

   

  Feng Shui

  A masszázsok világa

   

  _______________________________

   

   

   

   

Szavazás

Hogy tetszik a honlapom?
Nagyon gáz!
Nem valami jó, de azért elmegy!
Tetszik, de lehetne jobb is!
Nagyon jó!
Asztali nézet