MENÜ

A masszázs hatásai

 

 

Hatása a bőrre

A masszázs erősíti a faggyú- és izzadtságmirigyek kiválasztó munkáját, eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, ezáltal lassítja öregedését.

 

Hatása az izmokra és ízületekre

A masszázs hatására a megfeszült izmok ellazulnak,  az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség.
Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet.
A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat.

 

Hatása a vérkeringésre

A masszázs akár többszörösére is növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását. A vérellátás javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az érintés és az élénkebb vérkeringés a nyirokrendszer működését is serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka.
A vér- és a nyirokkeringés megélénkülése gyúrással érhető el. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer.

 

Hatása a szervekre

A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival, és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. Ezen az elven alapul a láb reflexzónáinak masszírozása, valamit a kötőszöveti masszázs.

 

Hatása a csontokra

Csont, vagy ízületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását.

 

Hatása az idegrendszerre

Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét.

 

Hatása a pszichére

Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszik a légzést, oldják a feszültségeket, segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül. Ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele.

 

 

 

kép

 

 

A masszázs NEM ajánlott:

 

1. bőrbetegség, fertőző betegség, lázas megbetegedés esetén

2. heveny gyulladásra utaló tünetek észlelésekor (pl.: ízületi gyulladásoknál, duzzanat, bőrvörösség, nyomási fájdalom)

3.   különféle csont-, ízületi, izomsérülések, rándulások, ficamok heveny szakaszában

4.   daganatos megbetegedések esetén

5.   szervi szívbaj meglétekor, pacemaker esetén

6.   felületes vénák gyulladása, trombózis esetén

7.   fokozott vérzékenységgel járó megbetegedések esetén

8.   előrehaladott, súlyos csontritkulás esetében

9. menstruáció első két napján (később a deréktáj kihagyásával lehet)

10. műtét előtt, után

11. nagymértékben legyengült, sápadt, leromlott, igen idős betegeknél

12. egyéb orvosi vagy pszichiátriai kezelés alatt álló beteg, esetén a kezelő orvost meg kell kérdezni, javasolható-e a masszázs (pl. súlyos sérülés, hátfájás, epilepszia, állandóan magas vagy ingadozó vérnyomás)

13. alkoholos állapot esetén

14. terhes nőket, gyermekeket speciális masszázs-technikával lehet csak masszírozni

 

 

 

kép

virág

levél

masszázs

virág

virág

lávakő

virág

orchidea

masszázs

virág

wellness

wellness

 

 

 

Hírek

 •  Egy kis zene:

   

  ________________________________

   

   

    Frissült az "Érdekességek" topik:

   

  Feng Shui

  A masszázsok világa

   

  _______________________________

   

   

   

   

Szavazás

Hogy tetszik a honlapom?
Nagyon gáz!
Nem valami jó, de azért elmegy!
Tetszik, de lehetne jobb is!
Nagyon jó!
Asztali nézet