MENÜ

Tibeti hangtál masszázs

 

 

 

A tibeti kultúra kolostoraiban számos különösebbnél különösebb gyógymódot őriztek meg a szerzetesek a viharos évszázadok alatt, melyek egyaránt gyógyítják a testet és a lelket. Biztosak lehetünk abban, bármennyire is ismerjük tradícióikat és módszereiket, mindig találni olyan eljárásokat, amelyek időről időre meglepik, és elvarázsolják az embert. A hangtál terápiát Tibetben még a buddhizmus megjelenése előtt már alkalmazták, a bön-sámánizmus (Tibet eredeti vallása) keretében. Az oldal szerkesztése során nem térek ki részletesen az ismert és kevésbé ismert gyógymódokra, csak azokra, melyek valamilyen szinten kapcsolatba hozhatók a masszázsterápiákkal.

A tibeti hangtál masszázs alapját a már többször emlegetett meridián elmélet adja, vagyis, hogy az egészséget a testet behálózó energiarendszerben futó akadálytalan energiaáramlás biztosítja. Ennek elapadása, vagy felhalmozódása akadály vagy más zavar esetén betegséget és diszharmóniát idéz elő. Ennek a gyógymódnak is az a célja, hogy megszüntesse ezt az egyensúlyhiányos állapotot. Pontos használata nem ismert, mert nem maradt fent írásos feljegyzés, sok a találgatás. Egyes feltételezések szerint alkalmazásuk módja titkos volt, ezért nem készültek róluk feljegyzések.

Technikai menete a következőképpen történik: A test különböző pontjaira különböző méretű tálakat helyeznek, melyeket filcütővel megütnek. Az így keletkezett rezgések a testbe jutnak, és koncentrikus körökben végighaladnak az egész testen, megmozgatva valamennyi, közel 100 billióra becsült sejtet. Ha a test energiarendszere akadálymentes, akkor a rezgések könnyedén áthaladnak és kilépnek a lábujjaknál, valamint a hajszálak végeinél. Ezeket a rezgéseket a páciens azonnal érzékeli, és a folyamatos hang és rezgés hatására kellemesen ellazul. Ez az állapot a felfrissülésre és a szellemi megtisztulásra teremt lehetőséget, és ezáltal a fizikai állapot is javul. Mivel testünk 75 százaléka víz, a hangrezgések kiválóan továbbítódnak, és gyakorlatilag minden sejtünk egy egyszerű masszázst kap. A folyamatos és egyenletes rezgésszámok összehangolják a szervezet energetikai rendszerét, egy azonos rezgéshullámra állítva.

Masaru Emoto évekkel ezelőtt tudományos kísérleteivel bizonyította be, hogy a víz információközvetítő és hordozó. Mikroszkóp alatt készült felvételekkel támasztotta alá, hogy a víz kristályszerkezete hogyan változik meg különböző információk hatására, mint például a zene, képek, érzelmek vagy szavak. A terápia testünkre gyakorolt hatását könnyen meg tudjuk érteni, ha elképzelünk egy tükörsima tavat, és ebbe beledobunk egy követ. A hullámok az egész testet megmozgatják.

Egy valódi tibeti hangtál a készítés és vallási hatásoktól függően 5-12 féle fémet tartalmaz. A hagyomány szerint 7 fémet mindenképp tartalmaznia kell, ezek mindegyike egy bolygót szimbolizál. Az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, az ón a Jupitert, a vas a Marsot, az ólom a Szaturnuszt. Ezek mellett még ötöt kevernek bele, a cinket ami a feszültségek oldására hat, meteorfémet, ami fokozza a tettvágyat és az aktivitást, bizmutot, mely az emésztőrendszer működését javítja, galenitet ami az izületi gyulladások ellen nyújt védelmet, és piritet, ami a tüdőt erősíti.
Különös gyógymód, de még ha nem is szánjuk rá magunka egy hangterápiára, egy kisebb tál a lakásban, időnként szertartásszerűen megütve kellemes hangjával és meditatív hatásával megújulást vihet egy fáradt napba.


vissza...

masszázsmasszázs

 

 

kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

 •  Egy kis zene:

   

  ________________________________

   

   

    Frissült az "Érdekességek" topik:

   

  Feng Shui

  A masszázsok világa

   

  _______________________________

   

   

   

   

Szavazás

Hogy tetszik a honlapom?
Nagyon gáz!
Nem valami jó, de azért elmegy!
Tetszik, de lehetne jobb is!
Nagyon jó!
Asztali nézet