MENÜ

Ma-uri masszázs


A masszázs végigkíséri az emberiség fejlődését, szinte valamennyi emberi civilizáció kultúrájának és gyógyításának részét képezi. Az egymástól független kialakuló technikáknak célja tulajdonképpen ugyanaz, azonban az évezredek alatt a legkülönlegesebb eljárások születtek meg. Ékes példa erre a polinéz szigetvilágból származó masszázs, a ma-uri. Talán semelyik másik masszázsfajtából sem árad ennyire az életenergia, a pozitív energiák, az intenzív spiritualitás.
A ma-uri masszázs felkarolója és névadója a maori származású Hemi Hoani Fox, aki Katja Fox-szal fedezte fel ezt a sajátos csendes-óceáni szigetvilági technikát, és alapította meg az első iskolát 1990-ben Dániában. A ma-uri szó jelentése „fehér fény utódja”, vagy „korlátoktól mentes utód”.

A polinéz szigetek (Hawaii, Új-Zéland, Húsvét-szigetek) népeinek legősibb filozófiája a Huna. Jelentése „titkos tan”. Követői az emberi psziché és a természet törvényeinek pontos ismeretével rendelkeztek, melyekkel csodálatos gyógyulásokat értek el. Ez az életfilozófia egyfajta gyakorlati tanítás, a pozitív életszemlélet ismerete. Célja a harmónia az univerzum és az ember között. A Huna 7 törvénye a mai rendkívül elsekélyesedett világban is útbaigazítást adhat: 1. A világ olyan amilyennek megteremtem 2. Nincsenek korlátok 3. Minden erő bennem van 4. Szeretni annyi, mint boldognak lenni 5. Az energia oda folyik ahova irányítom 6. Most van életem egyetlen pillanata 7. mindent hatékonyan és jól csinálok.

A masszázs egész testes masszázs, mindent átdolgoz. Sajátossága, hogy a masszőr leginkább csak az alkarjával dolgozik, kezét ritkán használja. Mély és könnyed mozdulatok váltják egymást, így irányítva az energiaáramlásokat. Hosszú, hullámzó mozdulatai, a megfelelő zenei háttérrel (melynek nagyon fontos szerepe van ennél a technikánál) egészen intenzív élményt nyújt az embernek. Célja és eredménye, hogy az embert egy meditatív, mély spirituális minőségbe juttassa el, hogy kiszakadjon aktuális állapotából. A masszőr a kezelés során rituális lépésekkel gyakorlatilag táncot lejt a meztelen test körül, mely a hawaii lomi-lomi alaptánclépéseiből áll. Fontosak a ritmikus lépések, mozdulatok. A vendég teste teljesen meztelen, csak a nemi szerveket takarja egy törülköző, bár ez is inkább csak a szemérmes európai társadalom miatt vált szokássá. A meztelen testnek is spirituális jelentése van mindamellett persze, hogy a masszázst nemigen lehet ruhában végezni. Az, hogy az ember leveti minden darabját, ékszereit is, egyrészt egy nagyon bensőséges, intim kapcsolatot hoz létre, másrészt annak jelképe, hogy elhagyja mindazt, ami a társadalomban betöltött szerepe, kiszakad és megérti valódi önmagát. Feloldja gátlásait és félelmeit, sérelmeit és régi fájdalmait.

Mindazon túl, hogy ennek a masszázsnak igen mély lelki eredményei vannak, természetesen a test egészségére is jó hatással van. A ma-uri a test öngyógyító mechanizmusait indítja be, új lökést ad a testnek a méregtelenítésre, a megtisztulásra. Összehangolja a bal és a jobb agyfélteke működését, fiatalítja a bőrt, és mozgékonyabbá teszi az izületeket és izmokat. Gyakorlatilag minden nap elvégezhető, és terhes nők is élvezhetik, ami ritka a masszázs világában.

Azoknak ajánlott a ma-uri masszázs, akik a szokásostól eltérő, intenzívebb élményre vágynak, és céljuk nem elsősorban izmaik fellazítása és a jobb közérzet, hanem egy mélyebb lelki nyugalom. Egy magasabb spirituális szinteket megcélzó életszemlélet egyik gyakorlati eszköze.


vissza...

masszázs

masszázs