MENÜ
Yin és Yang szerepe a lakásban

Szerveink és sejtjeink akkor vannak egészséges állapotban, ha yin és yang polaritásuk egyensúlyban van. Amennyiben van rá mód, figyeljünk oda táplálkozásunkra és használjuk a következő módszereket.

Mert egy szerv egészsége meg is bomolhat, ha túl sok yang, vagy yin étel kerül a szervezetbe. A yang ételből (forró, fűszeres, sült) ha sok többletet viszünk be, mivel sok belső hőt termel, láz és gyulladás is keletkezhet. Külső ingerhatások által is keletkezhet sok belső hőt termelő többlet yang energia, például forró szél vagy túlzott napozás is okozhatja. Hasonlóan a yin többletet, a hosszú ideig tartó erős hideg szél, vagy a hirtelen hűvösre fordult időjárás is okozhatja, főleg amikor a test nem képes kellő gyorsasággal kiegyenlíteni a yin és yang tényezőket. Valójában apróságnak tűnik, mégis ha sok kis apróságra odafigyelünk, megkaphatjuk a nagy egész-séget.
Ezzel a témával egészség oldalunkon behatóbban foglalkozunk a szerves kötésű azaz jó felszívódó képességű vitaminok által, melyek fogyasztásával sok betegség megelőzhető és a hiányos beteg állapotok visszafordíthatóak.

De térjünk vissza eredeti témánkhoz: a feng shui-hoz. Jó ha magunkat is és környezetünket is meg tudjuk óvni túlzott yin (sötét, hideg) vagy túlzott yang (hegy teteje, túl napos területek) rossz hatásaitól. Például az sem jó ha házunkat naponta erős hideg szelek ostromolják. Ezt kompenzálhatjuk mondjuk fák ültetésével is, de egy későbbi cikkben részletesen felsoroljuk az ide vonatkozó feng shui megoldásokat.
A lakás belső terének elrendezésénél is figyeljünk a yin és yang arányokra, mert általában ott érzi jól magát az ember, ahol a hozzájuk tartozó jellemzők egyformán előfordulnak. Például kisebb nagyobb szobák, zárt és nyitott helységek, árnyék (illetve puha fény) és fény játéka, a meleg és hűvös színek együttes használata adja az egyensúly által a lakás kellemes hangulatát. De nem mindegy, hogy milyen fényt használunk. Általában a fény vonzza az embereket, de a szórt fény (nem a hangulat világítás) szétszórja, megosztja az ott tartózkodók figyelmét, lelküket zaklatottá teheti, míg a túlzott fényár ellentétes hatást vált ki, szétválasztja a benne élőket. A fény és árnyék megfelelő alkalmazása viszont intim hangulatával hívogat bennünket.

A következő felsorolás figyelembe vételével bárki feltérképezheti lakását és ha szükség van rá, alakíthatja környezete harmóniáját.

Yin jelleg: hűvös, nem hivalkodó színek, padlózat borítása szőnyeggel, formabontó elrendezés, kisebb szobák, zárt terek helyiségek, árnyékos, sötét hely, hátsó eldugott szobák, egyéni helyek (privát területek, sarkok).

Yan jelleg: fény, meleg színek, nyitott terek, nagyobb helységek, szobák, első szoba, társas közös területek, szőnyeg nélküli padlózat, formális elrendezés.


vissza...

masszázs

kép 

 


 

Hírek

 •  Egy kis zene:

   

  ________________________________

   

   

    Frissült az "Érdekességek" topik:

   

  Feng Shui

  A masszázsok világa

   

  _______________________________

   

   

   

   

Szavazás

Hogy tetszik a honlapom?
Nagyon gáz!
Nem valami jó, de azért elmegy!
Tetszik, de lehetne jobb is!
Nagyon jó!
Asztali nézet