MENÜ

Shiatsu

 

 

 

A Shiatsu (ejtsd: siacu) masszázs egy érdekes ágazata a tradicionális japán masszázskultúrának. Keletkezéséről annyit érdemes tudni, hogy egy Toru Namikoshi úr nevéhez fűződik, aki egyesítette a hagyományos ázsiai masszázst a nyugaton kialakult szegment és kötőszöveti masszázzsal. Úgyszólván ez a technika egyesíti az ősi japán orvoslást a modern, új nyugati módszerekkel. Iskolát hozott létre, de tanítványai egy része elfordult tőle, mert megtagadták a nyugati vonalat, és csak az ázsiai módokhoz ragaszkodtak. A shiatsu módszere azonban megállt a lábán, és megvetette gyökereit a világ számos pontján.

A shiatsu szó ujjnyomást jelent, amely jól tükrözi az eljárás technikai részét. A meridián pontokon alkalmazott akupresszúra a kezelés egyik fontos pontja. Az erősebb nyomásokhoz azonban a kezelő használja a tenyerét, könyökét, térdét és a talpát is. A kezelés részét képezik bizonyos nyújtó fogások is, melyek a jóga egyes testtartásaival teremt kapcsolatot. A masszázs hollisztikus szemléletű, tehát az egész testre kiterjed, és minden testrészt átdolgoz.

A többi masszázstechnikához hasonlóan ez a módszer is alkalmas a mozgásszervi panaszok kezelésére, belső szervi problémák orvoslására. Ez a módszer nagy hangsúlyt fektet a vér, kezelés közbeni oxigén telítettségére, így biztosítva a maximális tápanyag ellátást a szervezet egészére. Fontos a kezelés közbeni relaxáció, a káros reflexkörök megszakítása. A pácienst rá kell vezetni a helyes légzés módszerére, relaxációra, és masszázs közbeni tudatos együttműködésre.

A shiatsu masszázst is ruhában végzik, fontos a kényelmes laza ruha. Földön történik a kezelés rendszerint matracon. Az általános állapotfelmérés után a masszőr tenyerével, ujjával, könyökével, térdével és talpával 3-5 másodpercig erős nyomást gyakorol a meridián pontokra, majd következnek a jóga szerű nyújtó pozíciók. A kezelés ideje 60-90 perc általában.

Namikoshi úr azon ritka úttörők egyike, aki a megfelelő mértékben egyesítette a világ különböző pontjain kialakult manuál terápiák előnyeit és létrehozta a legkomplexebb kezelést a masszázs világában.


vissza...

masszázs

 

 

 

kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

 •  Egy kis zene:

   

  ________________________________

   

   

    Frissült az "Érdekességek" topik:

   

  Feng Shui

  A masszázsok világa

   

  _______________________________

   

   

   

   

Szavazás

Hogy tetszik a honlapom?
Nagyon gáz!
Nem valami jó, de azért elmegy!
Tetszik, de lehetne jobb is!
Nagyon jó!
Asztali nézet