MENÜ

Karácsony Feng Shuival

2011.11.29.

Az ünnepek közeledtével mindenki egyre lázasabban csinosítgatja otthona belső tereit, érdemes lenne azonban ezt összekapcsolni saját belső lelkivilágunkban is a „rend és tisztaság” meg- teremtésével, s elgondolkodni azon, hogy a szeretet ünnepéhez kapcsolódóan mi mindent tudnánk javítani, erősíteni életünkben.
Időnként mindannyiunknak szükségünk van rá, hogy kilépjünk a taposómalomból és feltöltődjünk, hogy aztán megújult erővel vághassunk neki ismét a hétköznapok megpróbáltatásainak.
Erre az egyik legkiválóbb alkalom a Karácsony és környéke. Most biztos felhördültél kedves olvasó, hogy ez csak vicc, mikor annyi teendőd van ilyenkor? Ajándékok beszerzése, csomagolás, üdvözlőlapok küldése (senki se maradjon ki, sértődés lesz!), a lakás rendbetétele, a menü összeállítása, elkészítése, és még biztos lehetne folytatni a sort.
Mindezek ellenére igen, az ünnepi szezon kiválóan alkalmas a pihenésre. A feng shui sokat segíthet neked benne, hogy az ünnep ünnep legyen, és ne csak egy nagy rohanás, aminek már alig várod a végét.
Mielőtt még megijednél, hogy na, akkor most mehetsz háromfejű teknőst, felfelé mutató ormányú elefántot, meg kínai pénzérméket venni, megnyugodhatsz erről szó sincs. A feng shui sokkal több holmi szimbólumok elhelyezésénél otthonod megfelelő pontján. Ez az ősi térrendezési művészet egyénre szabható, irányelvei beépíthetők a mindennapjaidba. Ha egy kicsit is megismerkedsz vele, rá fogsz jönni, hogy igenis a józan ész uralja, és valóban harmóniát hozhat életedbe. Ráadásul nem is kell gyökeresen, egyik napról a másikra életmódot váltanod, hogy behozd jótékony hatásait az életedbe.
Nézzük hát, hogyan teheted vele még meghittebbé a téli ünnepeket.

 

A család és egészség területe

 

Karácsony közeledtével egy kicsit mindenki magába vonul, befelé néz. Ilyenkor talán a szeretet energiája magasabb rezgésszinten érzékelhető az Univerzumban.
Ebben az időszakban talán a legfontosabb a család és egészség területének erősítése. A bágua-térkép szerinti elrendezésben az egészség-család terület a bejárati ajtóból nézve a bal középső harmadra esik.
Energiáját bármilyen kerek levelű élővirággal erősíthetjük, de értelemszerűen távolítsunk el innen minden szúrós, tüskés növényt. Mivel a tél mindig egy kicsit az elmúlást, a szürkeséget képviseli, energiaszintünket színes virágokkal, tarka növényekkel is fokozhatjuk, és általa pozitívan tudunk hatni az egészségünkre is.
A térrendezés művészete előszeretettel használja az élő növényeket.
A Karácsony egyik jellegzetes növénykéje a Mikulás virág, mely akár több méteresre is megnőhet, kedvesen díszelgő leveleivel méltó dísze lehet lakásunknak. Figyeljünk arra, hogy a szoba mely pontján helyezzük el, akár kapcsolatainkat is erősíthetjük vele.

 

Ne engedd be a negativitást az otthonodba

 

„Könnyű azt mondani” – sóhajtasz fel, és már látod is, amint átjön hozzátok a nagynénéd vagy bármely másik rokonod és csak panaszkodik, panaszkodik, panaszkodik. Ha megpróbálod leállítani, akkor besértődik. Kemény dió. Ellenszere a füstölő. Nem, nem arra célozgatok, hogy füstöld ki a lakásból. Mielőtt megérkezik, gyújts füstölőt (vagy amikor betoppan, ha váratlanul töri rátok az ajtót).
Miért is? A füstölő füstje, kellemes illata megváltoztatja otthonod atmoszféráját, energiáit. Pozitív irányba. A Buddhista templomokban is ott a füstölő, mielőtt az ember belép, önkéntelenül mély lélegzetet vesz, mintegy megtisztul. Ez otthonodban is működhet, vendéged tudat alatt jelzést kap, hogy ki itt belépsz, hagyd a gondjaidat a küszöb előtt.

 

Rakj rendet!

 

Igen, még ha csak fél füllel is hallottál eddig a Feng Shuiról, biztos feltűnt már a rendmániája. Ez nem véletlen. Biztos tapasztaltad már, mennyivel jobban érzed magad, mikor rend és tisztaság honol otthonodban, nem pedig mindenféle limlomon kell áttúrnod magad a tévé távirányítójáig (már ha megtalálod egyáltalán), és hogy mennyivel jobb még levegőt is venni, mikor tisztaság illatot szippantasz be.
Márpedig a Karácsony és környéke extra szemetes, rumlis időszak lehet. Sütés-főzés, egymásnak kilincset adó vendégek, az ajándékok csomagolása. Mind-mind felfordulást teremt. Ne hagyd! Mindig gondosan pakolj el, takaríts magad után. Lehet, hogy így öt perccel később vetheted le magad a tévé elé, de összességében megéri, hiszen a kis rumlit könnyebb felszámolni, mint a nagyot, és meglátod így több időd fog maradni magadra, és a szeretteidre.

 

Egy kis lila

 

A hosszú téli esték, a napfény hiánya nagyon meg tudják viselni az embert, borongóssá teszik a hangulatát. Ez ellen a rossz közérzet ellen a megfelelő színekkel védekezhetsz. Akár hiszed, akár nem, a színek igenis nagy szerepet játszanak az életünkben. Nyáron, mikor vidáman süt a nap, mi is vidám, tiritarka színekbe öltözünk, a borongós őszi-téli napokon pedig sötét, komor árnyalatokat választunk.
Fordítsd meg a tendenciát azzal, hogy nem a hangulatodhoz választasz színeket, hanem pont a színekkel változtatod meg, hogyan érzed magad. Csempéssz egy kis lilát az otthonodba (egy-egy díszpárna, terítő elég).
A lila ugyanis egy nagyon erős szín, erősíti az energia, a csi áramlását és melegséget, intimitást sugároz. Ha úgy érzed, pozitív hatásai ellenére a lila mégse a te színed, használhatsz helyette ibolyát is.


Adventi koszorú a lakásban

 

Az Adventi koszorú nemcsak emeli az ünnep fényét, és méltóképpen készíti elő és vezeti be azt, hanem harmóniát is varázsol a mindennapok rohanásába.
A Feng Shui hatásmechanizmusát tekintve az átrendezést követően a pozitív hatások érzékeléséhez legalább 6 hétnek kell eltelnie, bizonyos esetekben talán ennél kevesebb idő. Mivel az adventi koszorúban csupán 4 hétig gyönyörködhetünk, tegyük a lakás hangsúlyos helyére, ahol gyakran rápillanthatunk. A látványa által okozott esztétikai és spirituális élmény ugyanis nagymértékben emeli lakásunkban a pozitív rezonanciákat.


Díszek a gazdagság területén

 

Tudjuk, hogy a gazdagság mindig kétoldalú. Beszélhetünk a fizikai szinten megjelenő, illetve a szellemi oldalon jelenlévő gazdagságról is. Figyeljünk oda arra, hogy ebben az időszakban kifejezetten a lelki gazdagság elősegítése kerüljön előtérbe!
A Karácsony időszaka egyben a belsőnkkel való könnyebb kapcsolatfelvételnek is kedvez. Helyezzünk el minél több angyal díszt a lakásban szétszórva. Ezek energiái és finom rezgései segítenek a belső harmónia, a szeretet kiteljesedésében.
Arany- és ezüstszínű gyertyákkal még tovább fokozhatjuk egy lelkiekben gazdag, békés, boldog Karácsony megélését.

 

Kényeztesd az érzékeidet!

 

Hangokkal, kellemes illatokkal, fényekkel, ízekkel és puha tapintású ruhákkal, plédekkel.
Hallgass ünnepi hangulatot varázsoló zenét, ne dübörgő rockot vagy zakatoló elektronikus zenét.
Az illatok kellemes hangulatot kölcsönöznek a lakásunknak vagy akár az irodába is becsempészhető vele egy kis Karácsony. Bátran használjuk az illóolajokat.  A fenyő illatánál semmi sem varázsol karácsonyibb hangulatot, de tehetsz a radiátorra narancshéjat is, vagy égethetsz fahéjjal megbolondított illatos gyertyát. Így Karácsony közeledtével közkedvelt a szegfűszeg illata is.
A karácsonyi ünnepkör elengedhetetlen kelléke a gyertya, melynek fénye és melegsége a szeretet egyik jelképe is egyben. A Feng Shui miden esetben javasolja a gyertyák használatát, díszítsük velük a lakás különböző pontjait.

Egy pohár forralt bor, vagy puncs, de ha nem vágysz alkoholra, akkor egy csésze forró csoki teljesen elvarázsol.
Hordj finom tapintású sálat, sapkát, a tévé elé vagy olvasni pedig egy pihe-puha plédbe burkolózva ülj le.

 

Hova tedd a karácsonyfát?

 

A karácsonyfát általában a ház azon pontjára helyezik, ahol a család apraja nagyja össze szokott gyűlni (azért ne a konyhába tedd). Ha teheted, akkor a Család területére (pontosabban egészség és család). Ennek a területnek az eleme egyébként is a Fa, tehát valóban ideális helye a karácsonyfádnak. Ráadásul a kínaiaknál a fenyő a hosszú, egészséges élet szimbóluma.

 

Szimbólumok

 

Sokan helyeznek csillagot a fenyő tetejére, mely a napot jelképezi, a gömbölyű díszek, pedig a bolygókat. A szaloncukor személyesíti meg az angyalokat és segítőket, a csillagszóró, pedig az üstökösök jelenléte mellett a fellángoló és kihunyó életet, illetve az érzések múlandóságát biztosítja. Az arany és az ezüstszínek a nap és a hold szimbolikus színei, melyek a gazdagságot jelképezik. A dió és az alma a bölcsesség jelképei. A csengettyű egyik fontos dísze a fának, Feng Shui szempontból nézve a csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat teremt.
A fenyő helyének gondos megválasztása mellett figyeljünk oda arra is, hogy milyen szimbólumokat helyezünk rá. Ha a gazdagságra törekszünk, akkor arannyal és ezüsttel gazdagon pakoljuk meg, ám ha a hangsúlyt a szerelemre fektetnénk, úgy inkább törekedjünk arra, hogy páros díszek díszelegjenek fenyőnkön.

 

 

Az ajándékozás

 

Minden élőlény és tárgy sugároz magából energiát, melyek közül a legerősebb a Szeretet energiája.
A Karácsonyi készülődés alatt sokkal többet gondolunk azokra, akiket szeretünk. Lépten-nyomon az jár a fejünkben, minek is örülnének igazán szeretteink, kit mivel lephetnénk meg. Ilyenkor hajlamos az ember túlköltekezni, pedig a Feng Shui elgondolása szerint nem az a lényeg, hogy milyen drága is volt az ajándék. Sokkal inkább fontos, hogy milyen érzülettel adjuk és milyen szándék vezérelt bennünket, amikor megvásároltuk vagy elkészítettük a személyre szabott meglepetést.
A Feng shui szerint elsősorban olyan ajándékokat érdemes vásárolni és készíteni, melyek felerősítik azokat az életterületeket, melyeket amúgy is fontosnak tart az illető személy. Például a siker és gazdagság területének erősítésére kiváló meglepetés lehet egy csobogó, egy akvárium, vagy csak egyszerűen egy halmintás terítő, sál. De az egyik legegyszerűbb és legbájosabb ajándék is kedves figyelmesség lehet, mellyel egy kisgyerek is képes megbirkózni: hajtogatott halacskák fűzérre fűzve akár köralakban, akár láncvonalban. S ha mindezt színes selyempapírból készítjük, az ablak elé helyezve az első bekukucskáló napsugaraknak köszönhetően megkapó színpompában lehet részünk.
Természetesen egy szélcsengő is kiváló ajándék lehet, mely az élet minden területén megfelelő, de annak, aki érdeklődik a Feng Shui titkai iránt, vásárolhatunk a témáról szóló könyvet is.
Nagymamáknak, nagypapáknak és szülőknek is kedves meglepetés lehet a gyerkőcök által készített rajzocska, mely a gyermeki tisztaság és ártatlan szeretet nyújtotta pozitív energiák egész tárházát rejti magában.

 

Csomagolás

 

A Feng shui a csomagolásra nézve is ad irányelveket.
Célszerű az elemek (fa, fém, tűz, víz, föld) különböző színét vagy anyagát használni.
Fa eleműek: a fából készült dolgok, zöld színek, magas, egyenes, henger alakú formák, tárgyak.
Tűz eleműek: az élõlények, pirosak, a háromszögforma, a gyertyák és lámpák.
Föld eleműek: a kerámiából, porcelánból készült tárgyak, sárga, barna és bézs színek, a négyzetes, lapos tárgyak.
Fém eleműek: a fémbõl készült tárgyak, a kerek, ovális formák, kupolák, boltívek, a fehér, szürke és ezüstszínek.
Víz eleműek: az üvegbõl készült tárgyak, szökõkutak, akváriumok, a hullámos alakú formák, kék színek.


Erősítsd a belső csídet

 

Így Karácsony táján az ember hajlamos a szokásosnál jóval több alkoholt és hízlaló ételt fogyasztani, miközben a mozgását leredukálja a minimumra. És akkor még nem beszéltünk a nagy szilveszteri dínomdánomokról.
Ilyenkor bizony kezd a belső életerőnk lemerülni. Ne hagyd! Nem kell minden meghívásnak eleget tenni, szelektálj. Hagyj magadnak időt a pihenésre is.
Tölts együtt egy kellemes estét a családoddal, DVD-zzetek, kirakózzatok, társasjátékozzatok, erősítsétek a köztetek lévő köteléket.
Hidd el, sokkal kellemesebb élményekkel fogsz így nekivágni a szokásos hétköznapoknak, mintha végigtivornyáztad volna az ünnepeket!


A Szenteste energetikai háttere

 

A Feng shui természetesen csak irányelveket ad a Karácsonyhoz, a lényeg már rajtunk múlik. Hiába minden igyekeztünk, és hiába tesszük hangulatossá piciny otthonunkat, ha saját belsőnkben nem tudjuk elérni a nyugalmat, békességet és a Karácsonyt átölelő áhítatot és szeretetet.
Figyeljünk oda egymásra és főként önmagunkra. Ha egyedül töltjük az ünnepet, akkor se hagyjuk eluralkodni magunkon a szomorúságot és nyugtalanságot, hiszen az év legszebb és legszentebb ünnepét tartjuk december 24-én.
Forduljunk kicsit befelé és találjuk meg önmagunkban a boldogságot. Éljük újra gondolatunkban az év legszebb pillanatait, mosolygós napjait és gyönyörködjünk a kavargó hópelyhek látványában a meleg, illatokkal teli szobából.
Karácsony estéjén beülünk kedvenc karosszékünkbe és családunkkal, szeretteinkkel közösen ünneplünk. Engedjük feltöltődni lelkünket azzal a fantasztikus szeretet-energiával, amely ilyenkor halmozottan van jelen a légkörben. Ezek a rezgések hatalmas tisztítást fognak véghezvinni bennünk, de csak akkor, ha képesek vagyunk kitárni a lelkünket, elengedni a benne felhalmozódott szomorúságot, megbánt-ottságot, féltékenységet.
Fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és bocsássunk meg magunknak, hisz az elmúlt időszakban bizonyára rengeteg olyan dolgot cselekedtünk, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de annyi bizonyos, hogy sokat tanultunk belőle.
Elsősorban önmagunkon próbáljuk meg végigvinni ezt a folyamatot, mert csak utána tudunk továbblépni, és másoknak is megbocsátani.
Gondoljunk végig egy kellemes, boldog pillanatot az életünkből, például, amikor megismerkedtünk a párunkkal, vagy amikor kibontakozott a szerelmünk, vagy gyermekünk született.
Ilyen alkalmakkor olyan hatalmas mennyiségű éltető energiát kaptunk, ami erőt adott nekünk a későbbiekben, s amiből ma is bármikor meríthetünk. Amikor emlékeinket felelevenítve elhatalmasodik bennünk a feltétel nélküli szeretet, osszuk meg azt másokkal is, párunkkal, gyermekeinkkel, szüleinkkel, barátainkkal és mindenkivel, akivel csak lehet, hiszen ezzel olyan rezonanciákat indítunk el, melyek utána tovább halmozódnak, összeadódnak, és egyre növekedve adódnak tovább, betöltve a szeretet gyógyító hatalmával a mindenséget.

 

vissza...

masszázs

masszázs

 

 

 

masszázs


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hírek

 •  Egy kis zene:

   

  ________________________________

   

   

    Frissült az "Érdekességek" topik:

   

  Feng Shui

  A masszázsok világa

   

  _______________________________

   

   

   

   

Szavazás

Hogy tetszik a honlapom?
Nagyon gáz!
Nem valami jó, de azért elmegy!
Tetszik, de lehetne jobb is!
Nagyon jó!
Asztali nézet