MENÜ

Illóolajos aromamasszázs


Az illóolajokat általában a gyógynövények különböző részeiből vonják ki és használják fel, többek között masszázsolaj készítéséhez. Felhasználási körük széles: alkalmazzák a parfümériában, az aroma-terápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban, valamint ételek ízesítésére egyaránt. Otthoni, házi használtra is lehet alkalmazni borogatás, lemosás, fürdőolaj-készítés, inhalálás, aromalámpában való párologtatás útján, vagy ételekbe lehet őket keverni. Önmagukban és keverékként is alkalmazhatóak. Aromalámpában párologtatva mindig vízbe kell cseppenteni őket, fürdő- vagy masszázsolajként mézbe vagy zsíros tejbe keverve kell alkalmazni őket.


Az aromaterápia módszerei
  • Párologtatás: pszichés-lelki hatás, légtér fertőtlenítés.

  • Inhaláció: légúti betegségek, nyákoldás.

  • Lemosás, borogatás: elsősorban bőr elváltozások, sebek kezelésére hatékony külső módszer.

  • Terápiát kiegészítő módszer az illóolajos fürdő, amelyben teljes relaxációs élményben lehet részünk. A fürdővízbe csepegtetett illóolajokat azonban csak valamilyen vivőanyagban (méz, bázisolaj, tej) szabad alkalmazni!

  • Belső alkalmazás: konkrét betegség gyógyítására, de fűszerként is alkalmazható. Nagyon fontos ebben az esetben az illóolaj tisztasága és a helyes, pontos, szakszerű dózis használata, maximálisan figyelembe véve a kontraindikációkat. Az orális hatásmechanizmust azonban ritkán alkalmazzák, mert veszélyeket rejt magában (csak fitoterapeuta vagy természetgyógyász alkalmazhatja).

  • Illóolajos masszázs: Az illóolaj a bőrön keresztül masszázs segítségével jut be a szervezetbe.

A masszázs és az illóolajok kölcsönösen felerősíthetik egymás hatását, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Masszírozás során az illóolaj jobban felszívódik, mintha csak simán bekentük volna a testfelületet. Ilyenkor az alkotórészek a bőrön át bekerülnek a mélyebb szövetekbe, erőteljesebb gyógyhatást gyakorolva a szervezetre. Az olaj síkosabbá teszi a bőrt és a kéz könnyedén mozoghat a kezelendő felületen.

A kellemes illatú illóolajok semleges illatú növényi olajokkal keverve a szagláson és a bőrön keresztül kiegyensúlyozó impulzusokat váltanak ki a szervezetben. Az illatok választéka az egyedi szükségletektől és a masszírozott személy ízlésétől függ: a levendulaolaj például csökkenti a vérnyomást. A bergamott görcsoldó, a citromolaj serkenti a keringést, az árnika átmelegít, és a mandarin, a grépfrút,valamint a narancs illóolajai jó hangulatról és több energiáról gondoskodnak. Emellett azonban minden olaj kellemes és lazító hatású, melyeknek illata jólesik a masszírozott személynek.

Az aromamasszázsnál általában gyengéd simítómozdulatokkal vagy a klasszikus masszázs módszereivel masszíroznak.


vissza...

 

masszázs

masszázs

masszázs

masszázs

masszázs

masszázs